Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tartaletki z orzechami w karmelu"
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2669
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 45
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 208
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 615
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2669
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 45
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 208
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 615
Składniki
Masło, cukier puder, żółtko, mąkę wykładamy na stolnicę i siekamy. Następnie zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Orzechy i migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty. Następnie, po odlaniu wody, obieramy je ze skórki. Orzechy grubo siekamy i prażymy na patelni. Migdały drobno kroimy.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 2–3 mm. Wykładamy nim posmarowane masłem foremki do tartaletek. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w 180oC przez 15–20 minut.
Do rondelka wkładamy 3 łyżki masła, podgrzewamy, dodajemy cukier. Kiedy się połączą, wlewamy śmietanę i gotujemy aż powstanie gładka karmelowa masa. Wsypujemy uprażone orzechy, migdały, dokładnie mieszamy.
Czekoladę rozpuszczamy i smarujemy nią wnętrza tartaletek. Następnie do ciastek nakładamy masę karmelową z orzechami i migdałami. Odstawiamy na ok. 40 minut do zastygnięcia.
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 2,30 zł
Wartość odżywcza sztuki 490 kcal. Białko 7 g/Tłuszcz 33 g/Węglowodany 43 gŹródło: Rewia