Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tartaletki z waniliowym kremem i daktylami"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35993
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 162
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 292
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 346
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35993
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 162
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 292
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 346
Składniki
50 minut • 8 porcji • 490 kcal/porcja • 3 zł/porcja
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Z płatów ciasta wykrój kółka o średnicy ok. 10 cm i wylep foremki do tartaletek. Wstaw do piekarnika i podpiecz ciasto, ok. 15 minut, aż się zezłoci.
Zmiksuj żółtka z cukrem pudrem, dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj mleko, esencję waniliową. Przełóż do garnka i gotuj, mieszając, uzyskując gładki sos. Wyłóż na podpieczone foremki.
Ubij białka na sztywno, wyłóż delikatnie na tartaletki. Na wierzchu ułóż cząstki pokrojonych daktyli. Zapiekaj w piekarniku jeszcze 15-20 minut, aż się zezłocą. Po wyjęciu wystudź i posyp cukrem pudrem.
W prostszej wersji przygotujesz takie tartaletki z budyniem. Ugotuj na gęsto ostudź i wykładaj porcję na każdą tartaletkę.Źródło: Olivia