Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczny, efektowny, słodki torcik :-)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6468
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 139
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 813
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6468
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 139
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 813
Składniki
Biszkopt: (zawsze piekę dzień wczesniej): Białka z solą nalezy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 - 35 min. (do tzw. suchego patyczka). Blachę z biszkoptem wyjąc z piekarnika i zrzucić ją na podłogę z wysokości 30-40cm. Odstawic do wystudzenia. Kolejnego dnia Krem kajmakowy: Miękkie masło należy ucierac kilka min. do uzyskania jasnej, puszystej masy, następnie dodawać po łyżce mase kajmakową, cały czas ubijając. Cienkim strumieniem wlewac wódkę, nadal miksując. Dodać pokruszone na mniejsze kawałki beziki. Wszystko wymieszać łyżką. Krem śmietanowy: Żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą) wodą (ok. 4 łyżkami), wymieszac dokładnie do rozpuszczenia się żelatyny, odstawić do lekkiego wystudzenia. W tym czasie ubić na sztywno mocno schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Ok. 3 łyżki kremu dodać do lekko przestudzonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Ddodać do reszty ubitej śmietanki i ubić jeszcze 1-2 min. na najmniejszych obrotach, do dokładnego połączenia sie składników. Biszkopt należy przekroić wzdłuż dwa razy (uzyskuje się 3 blaty). Na paterę lub talerz ułozyć blat biszkoptu, nasączyć go delikatnie słodką wodą, posmarować 1/3 powideł, wyłożyć 1/2 kremu kajmakowego, na to 1/3 kremu śmietanowego, wyrównać. Połozyć kolejny biszkopt i postąpić dokładnie tak samo jak z pierwszym. Na koniec ułożyć ostatni blat biszkoptu, nasączyć, posmarować resztą powideł. Wierzch i boki posmarować resztą kremu śmietanowego. Schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotowac krem do dekoracji: Mocno schłodzoną śmietankę i mascarpone ubić z cukrem pudrem do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Mozna dodać barwnik spozywczy. Użyłam pomarańczowego. Krem podzieliłam na pół i do jednej połowy dodałam barwnik. Do rękawa cukierniczego przełożyłam na przemian biały i pomarańczowy krem. Uzyłam tylko 1M Wiltona i udekorowałam tort różyczkami.
Tort należy schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego :-)