Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik biszkoptowy z truskawkami"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 281
Polecam.
Odsłon: 756
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36297
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 427
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 281
Polecam.
Odsłon: 756
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36297
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 427
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Formę w kształcie serca (średnica ok. 23 cm) natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
Rozdziel białka i żółtka. Żółtka ubij mikserem z 1/2 szklanki cukru pudru i esencją waniliową (5 minut). W oddzielnej misce ubij białka, stopniowo dodając 1/4 szklanki cukru (cukier powinien się rozpuścić).
Połącz ostrożnie białka z masą z żółtek, dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy. Piecz 35 minut.
Pozostaw biszkopt w formie 15 minut, po czym wyjmij i ostudź.
Na krem ubij śmietanę z cukrem. Ostrym nożem zetnij wierzch biszkoptu (na głęb. ok. 5 cm). Nasącz ciasto alkoholem. Najpierw nałóż do środka połowę pokrojonych truskawek, potem ubitą śmietanę i resztę truskawek. Przykryj wierzchem, oprósz cukrem pudrem.Źródło: Olivia