Desery Przepis na:
Torcik cappucino

Przepisów i artykułów: 369 Ocena: 3052
Dodano: 23.03.2018
Odsłon: 1068
Składniki
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 100 g mąki tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 160 g cukru
- szczypta soli
- Krem budyniowy:
- 625 ml mleka 3,2%
- 200 g masła
- 2 budynie śmietankowe
- 80 g cukru
- 2-3 łyżki spirytusu
- Masa kawowa:
- 500 ml mleka 3,2%
- 7 łyżek kawy cappuccino (proszku)
- 2 torebki śmietanki "Śnieżka"
- 5 płaskich łyżek żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- Poncz:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 100 ml gorącej wody
- 2 łyżki spirytusu
- Dodatkowo:
- 1 łyżka ciemnego kakao
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy zrumieniony wierzch.
-
Poncz
W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy spirytus i mieszamy. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt.
Krem budyniowy
Do rondelka przelewamy 600 ml mleka, dodajemy cukier i podgrzewamy. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę z budyniem i energicznie mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno po łyżce budyń. Pod koniec dodajemy spirytus i mieszamy do połączenia się składników. Krem wykładamy na nasączony biszkopt i równamy wierzch.
-
Masa kawowa
Do zimnego mleka dodajemy kawę cappuccino i odstawiamy na około 15 minut, aby kawa się rozpuściła. Następnie dodajemy śmietanę śnieżkę i ubijamy na najwyższych obrotach. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko przestudzoną dodajemy powoli do ubitej masy kawowej. Tak przygotowaną masę wykładamy równomiernie na krem budyniowy. Masa dość szybko tężeje, dlatego nie należy zwlekać z jej wyłożeniem.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały. Przed podaniem wierzch posypujemy ciemnym kakao.
Komentarze do przepisu (2)

Steve 24 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo chętnie bym się poczęstowała ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 23 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Musi być smaczny :)1 Kto głosował? | Odpowiedz