Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik jabłkowy"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 101
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 121
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 101
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 121
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Masło utrzeć z 12,5 dag cukru i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Wlać ajerkoniak. Szybko wymieszać mikserem na gładkie ciasto. Tortownicę o śr. 24 cm posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Wlać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut. Wystudzić.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Włożyć do garnka, skropić cytryną, podlać winem. Gotować 3-5 minut, osączyć. Proszek budyniowy wymieszać z 7,5 dag cukru i 6 łyżkami mleka. Zagotować resztę mleka, wlać rozrobiony budyń, dodać plasterki jabłek. Gotować minutę.
Rozsmarować na upieczonym spodzie. Wstawić do lodówki na godzinę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Wyłożyć na wierzch ciasta. Torcik udekorować plasterkami suszonych jabłek.Źródło: Życie na gorąco