Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik jabłkowy na płatkach owsianych"
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 30
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 104
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 30
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 104
Składniki
Masło stop, przestudź. Płatki owsiane pokrusz w malakserze. Wymieszaj je ze stopionym masłem. Tortownicę o śr. 20 cm posmaruj cienko olejem. Na spodzie rozsmaruj przygotowaną masę. Wstaw do lodówki na godzinę.
Cytrynę sparz, wytrzyj do sucha, z połowy otrzyj skórkę, z całego owocu wyciśnij sok. Jabłka i gruszkę umyj, wytrzyj, obierz i oczyść z pestek.
Owoce pokrój w kosteczkę, wymieszaj z sokiem i skórką cytrynową. Na patelni stop 3 dag cukru. Karmel wymieszaj z 150 ml nektaru. Gotuj 2 minuty.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 50 ml nektaru, wlej do gotującego się płynu. Dodaj pokrojone owoce, mieszając, gotuj dalej do zgęstnienia masy. Odstaw ją do wystudzenia.
Namocz 3 łyżeczki żelatyny. Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Zagotuj 10 dag śmietany z 5 dag cukru, kardamonem oraz strączkiem i połową rdzenia wanilii. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 3 minuty. Zdejmij z ognia, wyjmij strączek wanilii. Dolej resztę śmietany.
W ciepłej śmietanie rozpuść namoczoną żelatynę. Odstaw w chłodne miejsce, by masa zaczęła tężeć.
Odłóż 4-5 łyżek masy owocowej. Resztę rozsmaruj na spodzie z płatków. Schładzaj 30 minut. Następnie wylej masę śmietanową. Wstaw do lodówki na godzinę. Resztę żelatyny namocz w odrobinie zimnej wody.
Pozostały nektar zagotuj z resztą rdzenia wanilii, zdejmij z ognia, dodaj spęczniałą żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści. Schłodź. Do tężejącej galaretki dodaj odłożone wcześniej owoce. Całość wylej na wierzch ciasta. Schładzaj jeszcze przez godzinę.
ok. 45 minut. Chłodzenie ok. 3 godzin . 1 porcja 270 kcalŹródło: Tina