Do góry

Desery Przepis na:

Torcik kokosowy

Torcik kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4702

Dodano:

Odsłon: 3156

Delikatny i niezbyt słodki torcik kokosowy to deser, który mogą jeść nawet osoby będące na diecie bezglutenowej. Łatwe do wykonania ciasto, które sprawi przyjemność wszystkim zakochanym, nie tylko w słodyczach osobom.

Składniki

  • Składniki na jeden blat, do ciasta upiec dwa jednakowe.
  • Białko jaja kurzego 5 szt.
  • Cukier puder 100 g
  • Wiórki kokosowe 100 g
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • Krem:
  • Serek mascarpone 250 g
  • Śmietana 30% 300 ml (schłodzić)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Cukier puder 5 - 6 łyżek
  • Ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
  • Dodatkowo:
  • Płatki migdałowe do dekoracji
  • Czekolada deserowa do dekoracji
  • Papier do pieczenia 2 arkusze
  • Tortownica o średnicy 26 lub 28 cm
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Białka zmiksować na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
    Gdy białka będą miały sztywną i lśniącą konsystencję łyżką wmieszać w nie wiórki kokosowe.

    Masę przełożyć do foremki, której dno koniecznie wyłożyć papierem do pieczenia. Papier pomoże po wystudzeniu przenieść ciasto do przełożenia.

    Piec w nagrzanym do 160 stopni C (góra-dół) piekarniku przez 17 - 20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Po upieczeniu blat wyjąć z foremki razem z papierem na deskę i wystudzić.
    Wystudzone blaty kokosowe przełożyć kremem i posypać płatkami migdałowymi i czekoladą.

    Wstawić na co najmniej 4 godziny do schłodzenia. Układając placki kokosowe, należy przenosić je na papierze. Obrócić w dół, aby papier był na górze, wtedy łatwo odkleimy z nich papier, a wierzch będzie równiutki.

  2. Krem:
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać stopniowo sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mascarpone. Cukru pudru dodać więcej, jeśli lubimy bardzo słodkie.
    Miksować do połączenia się serka ze śmietaną.

    Krem podzielić na pół i przełożyć nim blaty kokosowe oraz posmarować wierzch ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 lutego 2018 No Ania, kolejna przepyszna propozycja i jak tu dbać, o linię przy takich smakowitościach xD

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń