Do góry

Desery Przepis na:

Torcik makowy

Torcik makowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4823

Dodano:

Odsłon: 26439

Torcik po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od maku, a polewa czekoladowa wspaniale podkreśla jego smak. Podany gościom zawsze znika jako pierwszy z pośród innych ciast.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mak zalać wodą lub mlekiem i gotować do czasu, aż płyn prawie całkowicie odparuje, mieszać by się nie przypalił. Następnie wystudzić i dwa razy przekręcić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Jeśli korzystamy z gotowego mielonego maku, to zalać go 3/4 szklanki mleka lub wody i na chwilę odstawić.

  2. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, w między czasie dodając po jednym żółtku.
    Następnie dodać miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zmielony mak.

  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej.

  4. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Stopień upieczenia, w tym przypadku sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek nie będzie suchy, ale też nie powinno być do niego przyklejone ciasto.

  5. Upieczone ciasto wystudzić w foremce i schłodzić, dopiero po wystudzeniu wyjąć je z foremki.

  6. Składniki na polewę rozpuścić na jak najmniejszym ogniu i wolno gotować do czasu, aż polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta.

  7. Torcik najlepiej podawać na drugi dzień, po dokładnym schłodzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Asiulek2102 16 listopada 2016 Pysznie wygląda :) na jakiej wielkości foremkę jest ten przepis ?
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń