Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od maku, a polewa czekoladowa wspaniale podkreśla jego smak. Podany gościom zawsze znika jako pierwszy z pośród innych ciast.
Mak zalać wodą lub mlekiem i gotować do czasu, aż płyn prawie całkowicie odparuje, mieszać by się nie przypalił. Następnie wystudzić i dwa razy przekręcić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Jeśli korzystamy z gotowego mielonego maku, to zalać go 3/4 szklanki mleka lub wody i na chwilę odstawić.
Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, w między czasie dodając po jednym żółtku.
Następnie dodać miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zmielony mak.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Stopień upieczenia, w tym przypadku sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek nie będzie suchy, ale też nie powinno być do niego przyklejone ciasto.
Upieczone ciasto wystudzić w foremce i schłodzić, dopiero po wystudzeniu wyjąć je z foremki.
Składniki na polewę rozpuścić na jak najmniejszym ogniu i wolno gotować do czasu, aż polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta.
Torcik najlepiej podawać na drugi dzień, po dokładnym schłodzeniu.
Fit serniczek cytrynowy z mandarynkami. Ekspresowy deser, który przygotujesz...
Odsłon: 279
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 124
Pomysł na tą zapiekankę odgapiłam od siostry która bardzo często ją przygotow...
Odsłon: 209
Zapiekanka chłopska. Dziś mam dla Was pomysł na pyszną zapiekankę chłopską. R...
Odsłon: 283
Uwielbiam przygotowywać pizzę więc często eksperymentuje z jej wyglądem. Dziś...
Odsłon: 220
Fit serniczek cytrynowy z mandarynkami. Ekspresowy deser, który przygotujesz...
Odsłon: 279
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 124
Pomysł na tą zapiekankę odgapiłam od siostry która bardzo często ją przygotow...
Odsłon: 209
Zapiekanka chłopska. Dziś mam dla Was pomysł na pyszną zapiekankę chłopską. R...
Odsłon: 283
Uwielbiam przygotowywać pizzę więc często eksperymentuje z jej wyglądem. Dziś...
Odsłon: 220
Składniki
Mak zalać wodą lub mlekiem i gotować do czasu, aż płyn prawie całkowicie odparuje, mieszać by się nie przypalił. Następnie wystudzić i dwa razy przekręcić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Jeśli korzystamy z gotowego mielonego maku, to zalać go 3/4 szklanki mleka lub wody i na chwilę odstawić.
Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, w między czasie dodając po jednym żółtku. Następnie dodać miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zmielony mak.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Stopień upieczenia, w tym przypadku sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek nie będzie suchy, ale też nie powinno być do niego przyklejone ciasto.
Upieczone ciasto wystudzić w foremce i schłodzić, dopiero po wystudzeniu wyjąć je z foremki.
Składniki na polewę rozpuścić na jak najmniejszym ogniu i wolno gotować do czasu, aż polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta.
Torcik najlepiej podawać na drugi dzień, po dokładnym schłodzeniu.
Przepisy Desery
Desery
Tort Knoppers
Desery
Najlepsze ciasto na upały
Desery
Chrupiący tort malinowo-nugatowy
Desery
Brownie z czerwonej fasoli
Tort Knoppers
Dużo orzechów, jeszcze więcej czekolady. Prawdziwa bomba kaloryczna. Ale jaka...
Odsłon: 93
Najlepsze ciasto na upały
Jeśli masz ochotę na pyszny deser, ale temperatury za oknem skutecznie zniech...
Odsłon: 316