Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik pod ajerkoniakiem"
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 21
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 154
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 21
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 154
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena porcji ok. 1,80 zł.
Masło, 100 g cukru, żółtko i cukier waniliowy ucieramy na kremową masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały, wyrabiamy. Ciastem wykładamy tortownicę, łącznie z brzegami. Pieczemy 20 minut w 180oC.
Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy owoce na kawałki.
Do soku dolewamy wino i mieszamy z 2 łyżkami cukru, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy gruszki i dusimy 10 minut. Kiedy owoce będą miękkie, wyciągamy je z syropu. Budyń rozpuszczamy w wodzie i rozprowadzamy w syropie. Gotujemy 2 minuty, mieszając. Dodajemy gruszki i odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 2 łyżki cukru pudru.
Na ostudzone ciasto wykładamy masę gruszkową, następnie śmietanę i całość polewamy obficie ajerkoniakiem. Posypujemy mielonymi migdałami.
Wartość odżywcza porcji 320 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 30 g.Źródło: Rewia