Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik serowy z galaretką żurawinową"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 126
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 390
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 429
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 126
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 390
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 429
Składniki
Masło utrzyj z 250 g cukru. Kolejno wbijaj jajka. Dodaj alkohol, szczyptę soli, gałkę i rdzeń wanilii. Wymieszaj. Mąkę pszenną połącz z ziemniaczaną. Porcjami wsypuj je do masy. Dolej 75 g śmietany. Ciasto zmiksuj.
Blachę posmaruj tłuszczem i rozsmaruj 4 łyżki ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200°C , ustawionego na funkcję grill. Piecz, aż wierzch się zrumieni. Tak samo przygotuj kolejne warstwy, aż zużyjesz całe ciasto. Odetnij przypieczone brzegi po 5 mm z każdej strony. Spód wyglądający jak sękacz włóż do formy z wysokim brzegiem.
Twaróg utrzyj z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Żelatynę połącz z małą ilością zimnej wody, resztę odstaw. Kremówki ubij. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz ją z bitą śmietaną, a potem z masą serową.
Krem wyłóż na ciasto. Małe porcje żurawiny (trochę zostaw) wciskaj w krem. Schłódź. Pozostałą żelatynę namocz w wodzie, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Połącz z resztą żurawiny i wylej na masę serową.
Czas przygotowania: 120 minut. Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 510 kcalŹródło: Na żywo