Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik serowy z makiem i morelami"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1063
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 134
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1063
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 134
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Wsyp 75 g cukru, sól i połowę skórki cytrynowej. Wbij jajo. Dołóż zimne masło w kawałkach. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż do lodówki na 45 minut. l Mleko zagotuj. Zdejmij z ognia, wsyp do niego mak, 75 g cukru zwykłego i waniliowy. Dodaj zapach migdałowy i mielone migdały. Wymieszaj, odstaw na 10 minut, potem wbij 2 jajka. Schładzaj 2 godziny.
Tortownicę o średnicy 32 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy 26 cm. Wylep nim spód i brzeg formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
Serek ricotta połącz ze śmietaną, 100 g cukru i resztą skórki z cytryny. Wlej sok cytrynowy i wbij 4 jajka. Wsyp mąkę ziemniaczaną i całość wymieszaj mikserem. Na spodzie z kruchego ciasta rozsmaruj masę makową, a potem serową. Wierzch wygładź. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 175°C.
Morele umyj, rozetnij wzdłuż, wyjmij pestki. Ciasto wyjmij z pieca i wyłóż na nie owoce. Posyp migdałami i piecz ok. 30 minut. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sito i posmaruj wierzch sernika. Wystudź. Czas przygotowania: 130 minut.
Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 430 kcalŹródło: Na żywo