Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik waflowy z migdałami"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 743
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1791
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 262
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 743
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1791
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 262
Składniki
200 ml mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do wrzącego mleka. Stale mieszając, gotuj przez około dwie minuty.
Powstałą masę budyniową przełóż do miski. Następnie do gorącego budyniu powoli, wciąż mieszając, dodawaj żółtka. Stale mieszając, ostudź masę i dodaj likier.
Orzechy laskowe zetrzyj na tarce, migdały drobno posiekaj. Masę ucieraj, dodając pokrojone na kawałki miękkie masło, aż powstanie gładki krem. Następnie podziel go na dwie części, przekładając do dwóch naczyń. Do jednej wmieszaj tarte orzechy, a do drugiej posiekane migdały.
Płaty wafli poprzekładaj cienką warstwą kremu orzechowego tak, aby powstał torcik. Na wierzchu rozsmaruj krem migdałowy, posmaruj nim również boki tortu po obwodzie. Gotowe ciasto wstaw do lodówki do stężenia przynajmniej na dwie godziny.
Czekoladę rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Stężały tort polej czekoladą, wygładzając nożem powierzchnię i jego boki. Zanim polewa stężeje, obsyp krawędzie tortu płatkami migdałowymi. Całość udekoruj migdałami w czekoladzie i lekko oprósz cukrem pudrem. Czas przygotowania: 50 minut
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 682 kcal.Źródło: Na żywo