Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 825
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 451
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 825
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 451
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej sztuki 1,90 zł
Białka ubijamy. Gdy piana jest już sztywna, nie przerywając ubijania, dodajemy po łyżce cukru, a na koniec po kropelce soku z cytryny. Nadal ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie tak sztywna, że będzie ją można kroić nożem.
Gotową przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką, a potem wyciskamy w kształt gniazdek na pergamin i na 100-120 minut wstawiamy do piekarnika o temperaturze 110oC. Przy włączonym termoobiegu pieczenie bez potrwa krócej.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając syrop owocowy. Mieszamy ze startą na drobnej tarce białą czekoladą. Beziki dekorujemy bitą śmietaną i owocami.Źródło: Rewia