Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort agrestowy z krokantem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 55
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 125
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 43
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 55
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 125
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 43
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Do białek wlej 4 łyżki wody i zacznij miksować. W trakcie porcjami wsypuj 200 g cukru. Gdy piana będzie sztywna, dodaj żółtka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z 80 g mąki ziemniaczanej i porcjami wsyp do masy z jajek.
Tortownicę wyłóż pergaminem i włóż ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 40 minut. Potem przestudź, zdejmij obręcz formy i wystudź.
Agrest oczyść, opłucz, przesyp do garnka. Dodaj 150 g cukru, cukier wanilinowy oraz 250 ml soku jabłkowego. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 4 minuty. Wymieszaj 45 g mąki ziemniaczanej ze 100 ml soku i wlej do gotującego się agrestu. Mieszając, gotuj dalej, aż masa zacznie gęstnieć. Wystudź.
Wierzch ciasta zetnij. Środek wydrąż, zostawiając 2-centymetrowy spód i tak samo gruby brzeg. Do środka ciasta wyłóż masę agrestową.
Wydrążone kawałki i wierzch ciasta pokrusz. Na patelni stop 150 g cukru. Do karmelu dodaj migdały, potem masło. Wsyp okruszki ciasta i wymieszaj. Masę rozsmaruj na kawałku folii aluminiowej i zostaw do zastygnięcia. Gdy stwardnieje, pokrusz ją w malakserze.
Śmietanę ubij i posmaruj nią wierzch i bok tortu. Posyp migdałowym krokantem.
Czas przygotowania: 45 minutŹródło: Na żywo