Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort ajerkoniakowy"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 79
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 238
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 812
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 79
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 238
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 812
Składniki
ok. 90 minut
Masło utrzeć z solą, cukrem i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dolać 100 ml ajerkoniaku.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-40 minut. Ciasto studzić 10 minut w tortownicy, potem wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Ubić 50 dag śmietany z pozostałymi torebkami cukru wanilinowego. Ubitą śmietanę wymieszać z posiekaną gorzką czekoladą. Placek ponownie ułożyć na spodzie tortownicy. Rozsmarować na nim krem śmietanowy. Polać resztą ajerkoniaku. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Pozostałą śmietanę ubić, przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką-dużą gwiazdką. Zdjąć obręcz tortownicy, boki tortu obsypać wiórkami czekoladowymi. Na wierzchu – wokół brzegu wycisnąć przez szprycę ozdobną falę z bitej śmietany. Tort udekorować czekoladowymi ozdobami i posypać posiekanymi pistacjami.
Aby przekonać się, czy śmietana jest dobrze ubita, należy przeciągnąć po jej wierzchu łyżką. Powstały rowek natychmiast powinien się wyrównać.Źródło: Życie na gorąco