Do góry

Desery Przepis na:

Tort arbuzowy

Tort arbuzowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Tort arbuzowy"

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki krupczatki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 24 łyżeczki żelatyny
  • 2 kg arbuza
  • duży melon Galia
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 6 łyżek cukru
  • 2 galaretki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj cukier, żółtka, mąkę i proszek.

  2. Ciasto wymieszaj i przełóż do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz 30 minut w 180°C.

  3. Z arbuza wyjmij pestki i zmiksuj razem z melonem (odłóż 1/4 owoca).

  4. Powstały mus połącz z jogurtem greckim i cukrem. Żelatynę namocz w wodzie, wsyp do niej galaretkę, po czym dodaj do reszty składników.

  5. Zalej biszkopt tężejącą masą owocową oraz drugą galaretką. Wierzch udekoruj kawałkami pozostałego melona i wstaw tort do lodówki.

  6. Katarzyna Sycik z Konina

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń