Do góry

Desery Przepis na:

Tort bezowy z owocami

Tort bezowy z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Tort bezowy z owocami"

Składniki

  • 5 białek
  • po 15 dag cukru pudru i cukru kryształu
  • pół cytryny
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 ml kremówki
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 30 dag mandarynek
  • płatki migdałowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Krok pierwszy. Białka wbij do metalowej miseczki. Ustaw ją na garnku z gotującą się wodą. Wsyp połowę porcji cukru pudru. Ubijaj całość w gorącej kąpieli wodnej około 3 minuty. Zdejmij masę z ognia.

  2. Krok drugi. Ubitą masę białkową przełóż do większej misy. Ubijając mikserem ustawionym na najwyższe obroty, stopniowo dosypuj cukier kryształ oraz dodawaj sok wyciśnięty z połowy cytryny.

  3. Krok trzeci . Przesiej do miski resztę cukru pudru ze skrobią. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij na pokrytą pergaminem blachę dwa krążki tej samej wielkości. Susz 50 min w 120 st., a po tem 50 min w 100 st.

  4. Krok czwarty. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym. Man darynki obierz. Zimne blaty bezowe przełóż bitą śmietaną i owocami. Resztą ozdób wierzch tortu. Posyp uprażonymi płatkami migdałów (5 dag).

  5. Czas ok. 120 min; porcja – 230 kcal, cena 1,10 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń