Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 121
Polecam.
Odsłon: 745
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 97
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 121
Polecam.
Odsłon: 745
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 97
Składniki
<strong>Na ciasto:</strong>
<strong>Na krem:</strong>
<strong>Na galaretkę:</strong>
Na jednolitą masę utrzyj jajka z 6 łyżkami gorącej wody i soku z pomarańczy, szczyptą soli i cukrem. Dodaj obie mąki, proszek do pieczenia i wymieszaj. Ciasto piecz 45 minut w 175° C, a po ostygnięciu przekrój na 3 placki.
Przygotuj galaretkę: Campari wymieszaj z sokiem z pomarańczy i 5 dag cukru. Dodaj rozpuszczoną żelatynę (6 łyżeczek). Powstałą galaretkę wylej na duży płaski talerz i wstaw do lodówki.
Przygotuj krem: w gorącej kąpieli wodnej utrzyj żółtka z cukrem, Campari i skórką z pomarańczy. Dodaj sok pomarańczowy, rozpuszczoną żelatynę (8 łyżeczek) oraz ubitą śmietankę z zagęstnikiem (300 ml). Dwa placki posmaruj konfiturą i kremem, przykryj trzecim. Pozostałą ubitą śmietanką posmaruj boki i wierzch. Ozdabiaj galaretką i miąższem granatu. Schładzaj 2 godziny.
200 minut Porcja: 415 kilokalorii
<strong>Świeży granat jest ciężki, a jego skórka gładka i błyszcząca.</strong>Źródło: Świat i Ludzie