Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To właściwie przepyszne ciasto czekoladowe bez mąki, ale za to z mielonymi migdałami i gruszkami. Jest wspaniale wilgotne i smakuje rewelacyjnie. Polecam :)
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 118
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 718
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 33
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 390
Polecam.
Odsłon: 457
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 118
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 718
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 33
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 390
Polecam.
Odsłon: 457
Składniki
Gruszki myję obieram, kroję na pół, usuwam gniazda, a następnie kroję w kostkę. Żółtka ucieram z połową cukru, dodaję likier. Kakao mieszam z kaszą manną i dodaję do masy razem z gruszkami i mielonymi migdałami. Całość mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję drugą połowę cukru. Pianę dodaję do masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy (śr. 26 cm). Powierzchnię wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę 45 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawiam jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Konfiturę podgrzewam w garnuszku i dodaję 2 łyżki wody, mieszam. Smaruję konfiturą ciasto i odstawiam do zastygnięcia. Płatki migdałów prażę na patelni. Śmietankę zagotowuję w garnku, dodaję połamaną czekoladę i na chwilę odstawiam. Następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyciągam z formy, polewam całe ciasto czekoladą i posypuję płatkami. Odstawiam do zastygnięcia.
Przed podaniem dekoruję torcik bitą śmietaną i kawałkami gruszki. Smacznego