Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort czekoladowo-wiśniowy"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 146
Polecam.
Odsłon: 236
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 164
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 146
Polecam.
Odsłon: 236
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 164
Składniki
Masło utrzyj z 12 dag cukru, solą oraz 1 torebką cukru waniliowego. Kiedy masa będzie jasnokremowa, kolejno domieszaj 3 jajka. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Porcjami połącz z masą maślaną. Tortownicę (o średnicy ok. 26 cm) wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 40 minut. Upieczony spód ostrożnie wyjmij z tortownicy. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubij na sztywno. Czekoladę posiekaj, stop. Pozostałe jajka ubij w kąpieli wodnej z resztą cukru i drugim cukrem waniliowym. Dodaj wiśniówkę. Kiedy masa jajeczna będzie już gęsta i jasnokremowa, zdejmij ją z kąpieli wodnej, porcjami – na przemian – domieszaj stopioną czekoladę oraz bitą śmietanę.
Zimne ciasto rozetnij na 2 placki. Jeden blat ułóż na spodzie tortownicy. Trochę kremu czekoladowego odłóż do posmarowania tortu. Połowę pozostałego kremu rozsmaruj na placku w formie. Posyp wiśniami. Przykryj resztą kremu i drugim blatem. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy. Wierzch i bok ciasta posmaruj resztą kremu. Schładzaj jeszcze 3 godziny. Udekoruj polewą czekoladową i ozdobami cukierniczymi z czekolady.Źródło: Naj