Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Tort czekoladowy"

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki typ 550
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5 dag czekolady mlecznej
  • 15 dag dżemu malinowego
  • 10 dag mlecznej polewy czekoladowej
  • 3 łyżki tartej czekolady mlecznej
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • miechunka do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ubij z cukrem na gęstą pianę. Delikatnie dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

  2. Na koniec wmieszaj startą czekoladę mleczną. Masą napełnij natłuszczoną i wysypaną mąką tortownicę.

  3. Piecz w temperaturze 160°C około 45 min. Zostaw do ostygnięcia w tortownicy. Następnie wyjmij i przekrój w poprzek na 3 blaty.

  4. Dolną część posmaruj połową dżemu, przykryj drugą częścią, posmaruj ją resztą dżemu i przykryj ostatnią częścią.

  5. Cały tort polej roztopioną mleczną polewą czekoladową, a dolną krawędź obsyp tartą mleczną czekoladą.

  6. Powierzchnię udekoruj roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą, najlepiej za pomocą małego papierowego rożka.

  7. Wstaw tort do lodówki do stężenia. Udekoruj miechunką.

  8. 70 minut

  9. Porcja ok. 260 kcal

  10. Koszt porcji ok. 1,60 zł

  11. Przepis na 12 porcji

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń