Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort czekoladowy z jabłkami"
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4821
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 948
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 231
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4821
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 948
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 231
Składniki
Jabłka obierz i wyjmij gniazda nasienne. Pokrój je w drobną kostkę. Wymieszaj z sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały. Rozpuść czekoladę z masłem w rondelku w kąpieli wodnej. Z białek i soli ubij sztywną pianę. Utrzyj na krem żółtka z cukrem. Dodaj letni krem czekoladowy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, orzechy i jabłka. Pod koniec ostrożnie dodaj do ciasta pianę z białek.
Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 160° C przez ok. 50-60 minut.
Poczekaj, aż ciasto wystygnie i wyjmij je z formy.
W rondelku rozpuść gorzką czekoladę ze śmietaną kremówką na polewę. Następnie wierzch oraz boki tortu posmaruj polewą i udekoruj plastrami jabłek obtoczonych w soku z cytryny. Przed podaniem pokrój na porcje.
Czas przygotowania: 110 minut
Cena porcji: ok. 6 zł Kalorie: porcja 515 kcalŹródło: Na żywo