Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki tort zrobiłam mojemu chłopakowi jako prezent na walentynki. Jak to mówią "przez żołądek do serca" ;)
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 212
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 214
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5168
...ale pyszny.
Odsłon: 768
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 657
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 212
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 214
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5168
...ale pyszny.
Odsłon: 768
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 657
Składniki
Białka oddziel od żółtek. W misce przy pomocy miksera ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypuj partiami cukier ciągle ubijając. Następnie zwolnij prędkość ubijania i dodawaj stopniowo żółtka. Gdy wszystko się połączy, przy pomocy szpatułki wymieszaj z masą mąkę (tu nie używamy miksera, ponieważ masa białkowa by nam opadła). Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównujemy i pieczemy ok 30 min.
Do miski wlewamy śmietanę i wsypujemy ŚMIETAN-FIXy. Ubijamy aż śmietana będzie sztywna. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder.
Biszkopta kroimy na 3 blaty. Dolny blat układamy na paterze i nasączamy (ja nasączam zwykłą, przegotowaną wodą bez dodatków, wtedy ciasto nie zmienia smaku i koloru). Smarujemy dżemem, następnie 1/4 śmietany, przykrywamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy. Cały tort smarujemy pozostałą częścią śmietany.
Czekoladę rozpuszczamy nad parą wodną. Wylewamy ją na papier do pieczenia i cienko rozsmarowujemy (ok 1-2 mm). Gdy zastygnie wycinamy z niej dowolne kształty (u mnie serduszka i nierówne wieloboki). Boki i krawędzie ciasta ozdabiamy czekoladą.