Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort „Fale Dunaju”"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 573
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 52
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Idealnie spraw...
Odsłon: 11
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 573
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 52
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Idealnie spraw...
Odsłon: 11
Składniki
Proszek budyniowy wymieszaj z 50 ml mleka i łyżką cukru. Zagotuj 250 ml mleka, wlej rozrobiony budyń. Mieszając gotuj chwilę, aż masa zgęstnieje. Budyń przelej do miseczki.
Utrzyj 150 g masła ze 120 g cukru, solą i cukrem wanilinowym. Gdy masa będzie puszysta, wbij jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodawaj porcjami do ucieranej masy, na przemian z pozostałym mlekiem. Ciasto wymieszaj mikserem, rozdziel na pół. Jedną część połącz z kakao.
Dwie tortownice posmaruj tłuszczem. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę jasnego ciasta i posyp wiśniami. Następnie rozsmaruj po połowie ciemnego ciasta. Dwa placki piecz 35 minut w temperaturze 175 °C.
Posiekaj 50 g czekolady i stop ją w gorącej kąpieli wodnej. Utrzyj 120 g masła z cukrem pudrem. Porcjami dodawaj budyń i zmiksuj na gładki krem. Połowę kremu rozsmaruj na jednym z krążków ciasta. Potem rozsmaruj stopioną czekoladę i wyłóż resztę kremu. Przykryj drugim płatem ciasta.
Resztę czekolady stop ze śmietaną i olejem. Po wystudzeniu oblej nią tort i schładzaj w lodówce. Przed podaniem posyp wiórkami czekolady.
Czas przygotowania: 90 minut.
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 440 kcalŹródło: Na żywo