Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort makowo-kawowy z mascarpone"
Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżej bazyli...
Odsłon: 64
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 217
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 822
Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżej bazyli...
Odsłon: 64
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 217
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 822
Składniki
Ciasto: mleko mocno podgrzej, zalej mak. Podgrzewaj pod przykryciem na małym ogniu, aż zmięknie. Osącz go na sitku i dwa razy zmiel. Dodaj bułkę tartą i proszek. Wlej wrzątek, wymieszaj.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i esencją na puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wymieszaj obie masy z makiem. Tortownicę wyłóż pergaminem, nałóż ciasto. Wyrównaj wierzch i piecz 50-60 min w 175oC.
Krem: kawę rozpuść w łyżce wrzątku. Śmietankę ubij z cukrem i wymieszaj z serkiem mascarpone. Wlej chłodną kawę i zmiksuj krem na małych obrotach miksera.
Ciasto przekrój na 3 blaty. Odłóż 1/3 kremu. Resztą przełóż blaty. Posmaruj cały tort kremem. Ozdób miechunką, różyczkami z kremu i drażami. Boki obsyp orzeszkami.Źródło: Naj