Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort miodowy z orzechami"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 370
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 422
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 766
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 370
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 422
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 766
Składniki
Wlej do garnka wodę, zanurz puszkę z mlekiem skondensowanym i gotuj przez ok. 2 godziny. Potem wyjmij ją i poczekaj, aż wystygnie.
W rondelku rozpuść miód z cukrem. Dodaj masło, sodę, mleko i rum. Wymieszaj dobrze miotełką i odstaw.
Przesiej mąkę do misy, dodaj jajka, mieszankę miodu i ugnieć gładkie ciasto. Podziel je na 6 części. Każdą część rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 26 cm.
Placki przenieś na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piecz je ok. 8 minut w 170 °C. Odetnij krawędzie tak, aby powstały koła o średnicy 24 cm. Odcięte kawałki ciasta rozkrusz.
Masło utrzyj. Ucierając, powoli dodawaj ostygnięte, skarmelizowane mleko skondensowane, a potem dodaj mielone orzechy. W misce wymieszaj miód z rumem.
Każdy placek posmaruj mieszanką miodową, a następnie kremem orzechowym. Poukładaj placki jeden na drugim, posmaruj kremem całą powierzchnię i obsyp przygotowanymi okruchami.
W rondelku rozpuść cukier z wodą i podgrzewaj, aż zacznie się karmelizować. Włóż orzechy włoskie i, mieszając, lekko je upraż. Wyjmij je na papier do pieczenia.
Tort udekoruj schłodzonymi orzechami i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 650 kcalŹródło: Na żywo