Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 744
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1793
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 262
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 744
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1793
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 262
Składniki
Jajka zmiksuj na puszystą masę z 15 dag cukru. Dalej miksując, dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami kakao. Na koniec wlej olej. Całość dokładnie wymieszaj.
Tortownicę o śred. 26 cm wyłóż papierem. Nalej ciasto. Piecz ok. 45 minut w 160 st. Pozostaw w formie do ostudzenia. W tym czasie przygotuj masy do przełożenia tortu.
Połowę kremówki zagotuj z 5 dag cukru oraz resztą kakao. Stale mieszając, gotuj 2 minuty. Zdejmij z ognia. W osobnym naczyniu doprowadź do wrzenia pozostałą kremówkę z kawą i resztą cukru. Również gotuj 2 minuty. Zdejmij z ognia, połącz z ajerkoniakiem.
Obydwie masy ostudź, wstaw do lodówki na kilka godzin, a potem ubij na sztywno.
4Ciasto przekrój na dwa blaty. Ubite masy przełóż do dwóch rękawów cukierniczych. Na przemian wyciskaj na jeden blat dwukolorowe okręgi. Przykryj drugim blatem. Ozdób resztą kremów i gwiazdkami.
czas ok. 70 min; porcja – 300 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety