Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort piętrowy"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 1044
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 1044
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. No koniec dodaj w kilku partiach suche , delikatnie mieszając łyżką. 1 ciasta przelej do tortownicy o średnicy 18 cm a pozostałe ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C. Przekrój wzdłuż na 3 blaty (w sumie 6).
Ananasy pokrój w kostkę. Do syropu z ananasów dolej wodę, aby otrzymać 3 l płynu. W 1 szklance płynu rozpuść budynie. Pozostały zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczone budynie. Gotuj aż zgęstnieje. Masło ucieraj dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec dodaj ananasy. Kremem przełóż blaty biszkoptów. Mniejszy tort ułóż na większym, wstaw do lodówki na ok. 2 godz.
Białka ubij na sztywno, pod koniec wsypując po 1 łyżce cukru. Gdy masa będzie sztywna, przełóż ją do rękawa cukierniczego. Udekoruj tort a potem opal specjalnym palnikiem gazowym.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 345 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie