Do góry

Desery Przepis na:

Tort potrójnie czekoladowy

Tort potrójnie czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2396

Dodano:

Odsłon: 1548

Bardzo czekoladowy, bardzo słodki. Ciasto dość ciężkie, ale lekkości dodaje mu mus. I ta płynąca polewa.... Użyłam tortownicy o średnicy 26cm. Można też zrobić w mniejszej formie, wtedy warstwy ciasta i musu będą lepiej widoczne.

Składniki

  • Ciasto: 200g gorzkiej czekolady
  • 175g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 3 żółtka
  • 40g mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów
  • 5 białek
  • Mus czekoladowy: 100g gorzkiej kuwertury
  • 100g śmietany kremówki
  • 100g białek
  • Spód ciasteczkowy: 150g herbatników maślanych
  • 50g płynnego masła
  • Polewa: 150g gorzkiej kuwertury
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • Dekoracja: orzechy, migdały...
  • nitki z karmelu
> 6 os. 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tortownicę wyłożyć papierem lub natłuścić, piekarnik nagrzać do 220 stopni.

  2. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na puszystą masę, powoli wlewać czekoladę, nie przerywając miksowania. Następnie dodać 100g cukru i kolejno dodawać żółtka. W drugiej misce wymieszać mąkę z migdałami i dodać do masy. Białka ubić z resztą cukru na sztywno, połączyć delikatnie z masą.

  3. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zredukować temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 25-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Wyjąć z formy.

  4. Kuwerturę pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno, odstawić do lodówki. Białka ubić na sztywno, dodać płynną kuwerturę, a następnie delikatnie połączyć ze śmietaną. Gotowy mus wstawić do lodówki.

  5. Herbatniki pokruszyć (blenderem) i połączyć z płynnym masłem. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami, wyrównać powierzchnię i dobrze przycisnąć. Wyłożyć połowę musu czekoladowego i wyrównać powierzchnię. Na musie położyć ostudzone ciasto, posmarować resztą musu. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

  6. Kuwerturę na polewę pokroić, roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej. Rozsmarować na wierzchu tortu tak, aby trochę spłynęło po bokach. Wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować orzechami i karmelem.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń