Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i pasuje na różne okazje,ja akurat sprezentowałam go teściom na 35 rocznicę ślubu...
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Biszkopt jasny kroimy na pół
Z mleka mąki i żółtek gotujemy gęsty budyń i studzimy.Margarynę ucieramy z pół szkl. cukru pudru (zapomniałam podać w składn.) stopniowo dodajemy zimny budyń i pokruszoną chałwę. Na bok odkładamy troszkę masy na boki tortu.
Całe jajka ubijamy w kąpieli wodnej z cukrem około 20 minut aż będą gęste wtedy zestawiamy na bok dodajemy czekoladę startą na tarce i cappuccino i studzimy.Ucieramy kostkę marg.i dokładamy masę stopniowo.Na bok odkładamy troszkę masy na wierzch tortu.
Przełożenie: biszkopt jasny-połowa masy chałwowej-połowa bezików-połowa masy kawowej-biszkopt cappuccino-reszta masy chałwowej-reszta bezików-reszta masy kawowej-biszkopt jasny. Tort jest z tortownicy 16 cm więc jest mały a wysoki aby było widać efekt bukietu...
Odłożonymi masami równamy boki i wierzch tortu.
Z masy cukrowej brązowej formujemy cienkie wałeczki i oblepiamy boki tortu,z czerwonej lepimy różyczki i układamy na podobieństwo bukietu a z zielonej wycinamy liście i dokładamy pomiędzy kwiaty. Ja na środek wycięłam jeszcze 35 z racji okazji...Przewiązać wstążką i gotowe.