Do góry

Desery Przepis na:

Tort "Czerwone serduszko"

Tort Czerwone serduszko

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6939

Dodano:

Odsłon: 782

Tort z dwoma kremami z mascarpone,maślanym tynkiem i drip-cake. Tort z dekoracją na Walentynki.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -200 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki oleju
  • NASĄCZENIE: -3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy i posłodzonej
  • KREM JAGODOWY Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -150 g. frużeliny z czarnych jagód
  • -15 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -200 g. borówki amerykańskiej
  • KREM KRÓWKOWY Z CZEKOLADĄ:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -20 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -15 szt. cukierków Krówek
  • -15 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -50 g. gorzkiej czekolady
  • TYNK :
  • -400 g. masła -2 tubki mleka zagęszczonego słodzonego po 75 g.
  • -200 g. mleka w proszku -barwnik czerwony jadalny
  • DRIP-CAKE
  • -250 g. białej czekolady -ok.70 ml.śmietanki 30 %
  • OZDOBY:
  • -200 g. mleka w proszku -200 g. cukru pudru
  • -parę łyżek mleka w płynie -farbka jadalna-czerwona
  • -trochę kakao
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodać olej i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią kawy.

  3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,fixem a następnie z serkiem i frużelinę.Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wmieszać umytą i osuszoną borówkę.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.

  5. krem 2-Cukierki rozpuścić w śmietance nad parą.Schłodzić i ostudzić w lodówce parę godzin, najlepiej zrobić wieczorem.Następnie postąpić jak z poprzednim kremem. Na koniec dodać startą czekoladę, wymieszać łopatką i wyłożyć do tortownicy.

  6. Przykryć blatem górnym z biszkoptu i schłodzić, kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić całą noc.

  7. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.

  8. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dodawać mleko zagęszczone, potem mleko w proszku.Parę łyżek kremu zafarbować na czerwono. Białą masą posmarować cały tort i wygładzić.

  9. Czerwoną masą posmarować dolną krawędź tortu i za pomocą łyżeczki, rozciągnąć w górę.

  10. drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.Tort schłodzić.

  11. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Zafarbować na czerwono. Chociaż dodawałam barwnika czerwonego to masa wychodziła różowa. Dopiero jak oprószyłam kakao i zagniotłam, to kolor ściemniał. Podzielić na porcje i przechowywać w woreczku foliowym.Za pomocą specjalnych mat silikonowych, odcisnąć zamierzone wzory.Wcześniej zrobione dekoracje, przechowywać w lodówce.

  12. Gotowe dekoracje ułożyć na torcie.

  13. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń