Do góry

Desery Przepis na:

Tort śmietankowy z owocami

Tort śmietankowy z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6771

Dodano:

Odsłon: 2516

Prosty tort który jest lekki, nie za słodki a biszkopt odpowiednio wilgotny. W środku bita śmietana z owocami.

Składniki

  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 125 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 750 ml śmietany 30%
  • 3 śmietan fixy
  • 400 g malin
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 200 ml soku pomarańczowego bądź brzoskwiniowego
  • 50 ml wody
  • dekoracje z opłatków np. motylki
  • opakowanie mini bez
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu

    Białka wbijamy do wysokiej miski i ubijamy ze szczyptą soli aż piana będzie gęsta. Następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy żółtka - bardzo krótko miksując tylko do połączenia składników.

    Obie mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej koniecznie mieszając delikatnie łyżką (nie wolno na tym etapie używać miksera ciasto na pewno nie wyrośnie). Następnie dodajemy dwie łyżki wody i wszystko mieszamy do połączenia składników.

    Dno tortownicy o wymiarach 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni przez 35 minut. Na koniec pieczenia patyczkiem nadziewamy biszkopt i sprawdzamy czy na pewno jest upieczony w środku

  2. Przygotowanie kremu oraz ponczu

    Krem: Śmietanę trzymaną wcześniej w lodówce ubijamy wraz z śmietan fixem do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji.

    Poncz: w szklance mieszamy sok z wodą

  3. Dekoracja toru

    Biszkopt przekrawamy na 3 równe blaty. Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, dodajemy 1/3 kremu a następnie układamy brzoskwinie. Przykrywamy kolejnym blatem i postępujemy tak samo na wierzchu układając maliny. Od spodu nasączamy trzeci blat i przykrywamy cały tort. Całość smarujemy bitą śmietaną wyrównujemy.

    Zostawiamy na całą noc w lodówce następnie przed podaniem dekorujemy motylkami oraz bezami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń