Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort szpinakowy z jajkami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 156
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 403
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 443
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 156
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 403
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 443
Składniki
Mąkę wsyp na blat, dodaj sól, oliwę i wymieszaj. Wlej trochę wody, aby powstało elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą i odłóż na godzinę w chłodne miejsce.
Bułkę pokrój w kostkę i zalej mlekiem. Szpinak umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do miski, dodaj odciśniętą bułkę, twaróg, 2 jajka. Całość dopraw solą i pieprzem. Na stolnicy rozwałkuj okrągły placek z 2/3 ciasta.
Formę wysmaruj olejem i wyłóż ciastem tak, aby wystawało poza krawędzie formy. Dno ponakłuwaj widelcem i rozsmaruj nadzienie szpinakowe po całej powierzchni formy.
W nadzieniu zrób łyżką 5 dołków, wbij do każdego z nich jajko i posyp tartym serem. Rozwałkuj resztę ciasta i przykryj nim ciasto. Krawędzie obu placków połącz tak, aby powstała ozdobna krawędź.
Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem, powierzchnię ostrożnie ponakłuwaj. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 190° C i piecz przez 60 minut.Źródło: Na żywo