Do góry

Desery Przepis na:

Tort Tiramisu

Tort Tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 3726

Bardzo polecam ten tort, ponieważ powinien smakować każdemu wielbicielowi włoskich delicji ;)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jaja 5 szt
  • cukier drobny 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ocet 1 łyżeczka
  • Masa:
  • serek mascarpone 750 g
  • śmietana 30% 200 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • czekolada mleczna 100 g
  • Do nasączenia biszkoptu:
  • likier amaretto 5 łyżek
  • kawa 5 łyżek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno i nie przerywając miksowania wsypywać partiami cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Do ubitych jaj dodać żółtka i mąkę, delikatnie zmiksować. Przełożyć do tortownicy, której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni przez ok. 35 min. do tzw. suchego patyczka.

  2. Po upieczeniu biszkopt ostudzić. W tym czasie mascarpone zmiksować ze śmietana i cukrem pudrem. Ostudzony biszkopt podzielić na 3 części. Pierwszą na sączyć częścią kawy połączonej z amaretto.

  3. Następnie wyłożyć 1/3 kremu i posypać częścią czekolady startej na drobnych oczkach. Analogicznie postąpić z pozostałymi krążkami ciasta.

  4. Przed podaniem schłodzić.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń