Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy "XBOX 360"

Tort urodzinowy XBOX 360

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 7013

Dodano:

Odsłon: 429

Tort a'la Mleczna Kanapka. Tort z biszkoptem i kremem mlecznym, oblany polewą czekoladową. Taki słodki Pad, zrobiłam dla najmłodszego wnuczka na urodziny.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY: (30x40)
  • -6 jajek -100 gr. cukru -100 g. mąki tortowej
  • -100 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1 torebka kolorowej posypki cukrowej
  • BISZKOPT CIEMNY: (15x20)
  • -3 jajek -50 gr. cukru -50 g. mąki tortowej
  • -50 g. mąki ziemniaczanej -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1 łyżka kakao
  • KREM MLECZNY Z OREO:
  • -1 l. śmietanki 30 % -500 g. serka mascarpone
  • -400 g. jogurtu greckiego -1 śmietan-fix
  • -100 ml. mleka skondensowanego,słodzonego
  • -100 g. mleka w proszku -40 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • -180 g. ciastek OREO
  • TYNK: -200 g. masła-80 g. mleka w proszku
  • -80 ml. mleka skondensowanego, słodzonego
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -100 g. Nutelli -200 g. mlecznej czekolady-30 g. masła
  • -100 g. gorzkiej czekolady -ok.150 ml. śmietanki 30 %
  • OZDOBY:
  • -50 g. mleka w proszku -50 g. cukru pudru
  • -troszkę mleka w płynie -kakao -barwniki jadalne
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając ale już łopatką. Na koniec wmieszać posypkę.Wylać do blaszki 30x40 cm.wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć foremkę, papier i odstawić do przestygnięcia.Biszkopt przekroić na dwa placki 15x20.
    Biszkopt ciemny upiec podobnie, lecz z kakao i bez posypki. Ja takiej małej blaszki nie miałam, to upiekłam w tej samej co jasny biszkopt. Połowę ciemnego biszkoptu można wykorzystać do czegoś innego.

  2. Jedną jasną połówkę biszkoptu, ułożyć w blaszce 15x20,lub rancie prostokątnym z wyżej zabezpieczonym papierem.

  3. krem mleczny-Najpierw posiekać ciasteczka.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z fixem,potem serkiem i jogurtem.Następnie miksować z mlekiem skondensowanym oraz dodawanym po trochu mlekiem w proszku. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Na koniec dodać posiekane ciasteczka i wymieszać wszystko najlepiej drewnianą łyżką. Śpieszyć się, bo masa gęstnieje. Połowę kremu wyłożyć na przygotowany biszkopt i rozsmarować.

  4. Przykryć ciemnym biszkoptem.

  5. Wyłożyć resztę kremu i rozsmarować.

  6. Przykryć drugą połówką biszkoptu jasnego, lecz dołem do góry.(będzie to spód tortu).Schłodzić kilka godzin w lodówce.

  7. Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić do "góry nogami". W/g namalowanego wzoru, obciąć przełożone biszkopty.

  8. Wyrównać krawędzie.

  9. tynk-Miękkie masło zmiksować do białości. Potem z mlekiem skondensowanym a na koniec z mlekiem w proszku. Posmarować cały tort i schłodzić.

  10. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance z nutellą i masłem. Ostudzić do płynnego, mieszając od czasu do czasu. Posmarować cały tort.

  11. dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja). Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. 3/4 masy zafarbować z kakao i zrobić odpowiednie elementy. Z białej zrobić napis i pozostałe elementy. Te pozostałe pomalować jadalną farbką.

  12. Udekorować tort i przechowywać w lodówce.

  13. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń