Do góry

Desery Przepis na:

Tort Wiśnia w Czekoladzie.

Tort Wiśnia w Czekoladzie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 490 Ocena: 8890

Dodano:

Odsłon: 2010

Biszkopt czekoladowy,przełożony warstwą polewy czekoladowej,frużeliną wiśniową,kremem śmietankowym...i jak Wam się podoba?Taki tort przygotowałam w tym roku na urodziny mojej drugiej połowy.

Składniki

  • Tortownica 22 cm
  • Ciasto:
  • 1,5 szkl.mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka L
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl.kwaśnej śmietany
  • 3\4 szkl.cukru
  • 3\4 szkl.oleju
  • Krem do przełożenia:
  • 660 ml śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • Polewa Czekoladowa:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 6 g żelatyny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • Frużelina Wiśniowa:
  • 500 g wydrylowanych wiśni z syropu
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
  • Krem do dekoracji:
  • kostka masła lub margaryny
  • 200 g mleczka skondensowanego
  • cukier puder do smaku
  • barwniki spożywcze
  • Dodatkowo:
  • kawa do nasączenia lub jeśli ktoś woli i może to alkohol
  • zmielone na piasek kilka herbatników
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na jasną masę,wlewamy olej,cały czas miksując,wsypujemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem,sodą i kakao,oraz wlewamy śmietanę,całość krótko miksujemy tylko do połączenia się wszystkich składników.

  2. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez ok.godz.
    Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika,odpinamy obręcz tortownicy i odwracamy do góry nogami,kładąc na ściereczkę,pozostawiamy do wystygnięcia.


    Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.
    Śmietankę i serek ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy(odłożyć parę sporych łyżek na górę i boki).

    Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić na 10 min.do napęcznienia.
    Śmietankę wlać do rondelka,wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę,wsypać kakao,cukier i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników,zdjąć z ognia i wrzucić żelatynę,energicznie wymieszać i pozostawić do lekkiego przestygnięcia,gdy polewa zaczyna ściągać można zacząć przekładanie tortu.

    Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
    Wiśnie można użyć mrożone lub świeże w sezonie,ja miałam jeszcze w słoikach.
    Wiśnie odsączyć z syropu,wrzucić do rondelka,zasypać cukrem i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru,wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie,dobrze wymieszać i zagotować,zdjąć z palnika,wrzucić napęczniałą żelatynę,dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia.
    Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

    Krem do dekoracji,masło ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku,następnie stopniowo dolewamy mleczko cały czas miksując,gotowy krem barwimy,krótko miksujemy i gotowe.


  3. Wystudzone ciasto kroje na 3 równe krążki.

  4. Pierwszy krążek układam na talerzu,nasączam zimną kawą z cukrem do smaku,wylewam połowę polewy czekoladowej,

  5. rozsmarowuje równomiernie,następnie wykładam połowę frużeliny,

  6. rozsmarowuje i na to daję warstwę kremu,

  7. nakładam drugi krążek,nasączam,wylewam resztę polewy czekoladowej,na to daje frużelinę,krem i przykładam ostatni krążek ciasta na krem,dociskam górę,

  8. nasączam i całość tynkuje odłożonym wcześniej kremem,górę i boki.
    Obsypuje boki zmielonymi na piasek herbatnikami.


  9. Z kremu do dekoracji zrobiłam różyczki,listki i małe pączki róż,

  10. całość dopełniłam złotymi perełkami cukrowymi.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 09 maja Asiu, jestem pod wrażeniem,torcik jest UROCZY. Trzeba mieć dobrą rękę do takiej dekoracji.:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nemezja 08 maja Moje smaki, muszę koniecznie wypróbować :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 07 maja Ciekawy pomysł na biszkopt - z dodatkiem śmietany jeszcze nie piekłam. A prezentuje się bardzo apetycznie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helenapon 06 maja Znakomite połączenie smaków i wykonanie na szóstkę. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń