Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort zrobiłam 3 lata temu, na urodziny córki.Tort z nadzieniem serowo-toffi. Tort przypominający klomb z kwiatami.Dekorację sama wymyśliłam i wykonałam.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 39
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 92
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 39
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 92
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąki z proszkiem, lekko wymieszać łopatką.Dodać startą na tarce czekoladę i lekko wmieszać nie za długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Po przestygnięciu biszkopt przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej kroić.
Jeżyny wraz z cukrem, usmażyć. Przetrzeć przez gęste sitko. Z powrotem zagotować,dolewając rozrobioną mąkę z wodą. Ugotować jak kisiel, ostudzić do letniego i rozsmarować na pierwszym blacie biszkoptowym w tortownicy.
krem-Cukierki wraz ze śmietanką roztopić nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. Można całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę toffi, ubić z pudrem i śnieżką.Potem dodawać porcjami serek i zmiksować.Dolewać powoli żelatynę, cały czas miksując, ale nie za długo.Krem podzielić na dwie części. Jedną wylać na frużelinę.
Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Szybko wyłożyć resztę kremu. Śpieszyć się, bo krem gęstnieje. Przykryć górą biszkoptu i całość schłodzić parę godzin w lodówce.
Po zastygnięciu, zdjąć obręcz i ułożyć tort na paterze.
masa-Białe czekolady rozpuścić wraz z masłem nad parą. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wmieszać do czekolady.Mieszać do letniego, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.Odstawić żeby trochę stężała.Masło zmiksować z cukrem pudrem i stopniowo dolewać mieszaninę czekoladową.Posmarować cały tort, robiąc wzorek ząbkowaną łopatką.
dekoracje-Na twardej kartce, namalować wzór. Naszykować folię przezroczystą, albo pasy z papieru do pieczenia.Zrobić też rożek z papieru.
Polewę roztopić nad parą, wlać do rożka papierowego, dobrze zakręcić górę a końcówkę, minimalnie obciąć.Malować kontury na wzorze. Układać perełki. Przesuwać papier i malować następny wzór. Namalować serwetkę i przynajmniej 20 płotków. Wszystko schłodzić i delikatnie odkleić.
Na gotowym torcie ale jeszcze z miękką masą, poprzyklejać ozdoby. Tort przechowywać w lodówce.
Kroić ostrym i ciepłym nożem.