Do góry

Desery Przepis na:

Tort z czarną porzeczką

Tort z czarną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1004

Dodano:

Odsłon: 2289

Tort niezwykle elegancki i uroczysty. Ciasto to jest szczególności polecane dla wszystkich miłośników smaków kwaskowego i słodkiego. Tort z czarną porzeczką to połączenie biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego i kwaskowego dżemu porzeczkowego. Ten wypiek jest doskonałym pomysłem na zakończenie letniego przyjęcia na powietrzu. Dżem z czarnej porzeczki można równie dobrze zastąpić na przykład wiśniami.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do masy dodać pojedynczo po żółtku. Miksować. Mąkę i kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej. Krótko miksować do połączenia się składników. Ciasto przelać do tortownicy i piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Wystudzić.
    Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotować wraz z cukrem. W 250 ml mleka rozmieszać żółtka wraz budyniem i obiema mąkami. Mieszankę dodać do gotującego się mleka i gotować do momentu powstania gęstego budyniu. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać partiami zimny budyń. Miksować do momentu uzyskania kremu. Chłodzić około 20 minut w lodówce.
    Ciasto przeciąć na trzy blaty. Każdy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki i przełożyć kremem budyniowym. Tort chłodzić przez co najmniej trzy godziny.
    Polewa: Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać tort. Dowolnie udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Honorata27 12 czerwca Mąki na ciasto potrzebujesz 200 g, natomiast w kremie jest używana mąka ziemniaczana oraz budyń.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

CD2 04 czerwca Szkoda,że nie rozdzieliła Pani składników oddzielnie na ciasto i oddzielnie na krem. Chodzi mi o proporcje maki, która jest dodawana i do ciasta i do kremu. Ile do czego?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń