Do góry

Desery Przepis na:

Tort z kremem cytrynowym

Tort z kremem cytrynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Tort z kremem cytrynowym"

Składniki

  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • szklanka jogurtu naturalnego Krem cytrynowy: 250 g masła
  • 3 jajka
  • skórka starta z cytryny
  • 2/3 szklanki soku z cytryny
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem mascarpone: szklanka kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 200 g mascarpone
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ubij mikserem masło, cukier i esencję waniliową. Dodaj roztrzepane jajka oraz stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, mleko, jogurt i wiórki kokosowe.

  2. Wyłóż ciasto do dwóch form (natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia). Wstaw do rozgrzanego piekarnika (170 st. C). Piecz 50 minut. Ostudź.

  3. Krem cytrynowy: Połącz wszystkie w rondelku. Podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu, aż krem zagotuje się i zacznie gęstnieć. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

  4. Krem mascarpone: Ubij kremówkę, cukier i skórkę, potem dodaj mascarpone.

  5. Rozkrój oba placki. Przełóż warstwy kremem cytrynowym, wierzch i boki posmaruj kremem mascarpone. Udekoruj bratkami.

  6. Najlepsza esencja waniliowa jest domowej roboty. Zalej szklanką wódki 2-3 laski wanilii. Zakręć butelkę i odstaw. Esencja będzie dobra minimum po 4 tygodniach.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń