Do góry

Desery Przepis na:

Tort z marcepanem

Tort z marcepanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 11

Wypróbowany przepis na "Tort z marcepanem"

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • dżem
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki prosz. do piecz
  • 10 dag białej czekolady
  • masło
  • 75 dag mascarpone
  • 4 pomarańcze
  • 30 dag marcepanu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubij. Dalej ubijając, dodawaj cukier i żółtka. Wsyp obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj delikatnie. Przełóż do tortownicy. Piecz w temp. 190 st. do tzw. suchego patyczka.

  2. Czekoladę połam, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej, ostudź. Mascarpone zmiksuj z rozpuszczoną czekoladą. Dodaj 5 dag miękkiego masła. Dalej miksuj, aż powstanie gładki krem. 3/4 porcji odłóż do lodówki.

  3. Pomarańcze sparz. Z dwóch otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Pozostałe obierz, podziel na cząstki. Usuń białe skórki, fileciki rozdrobnij. Dodaj do 1/4 porcji kremu razem z otartą skórką. Raz jeszcze całość zmiksuj.

  4. Biszkopt przekrój na 3 blaty (2 cienkie, 1 gruby), skrop sokiem z pomarańczy. Cienkie blaty przełóż kremem pomarańczowym. Potem nałóż część jasnego kremu. Ostatni blat posmaruj dżemem oraz resztą kremu. Marcepan rozwałkuj. Wytnij duże koło. Obłóż tort. Z pozostałej masy zrób ozdoby.

  5. czas ok. 50 min; porcja – 390 kcal, cena 2,70 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń