Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort z masą karmelową"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 223
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 773
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1822
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 165
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 246
Polecam.
Odsłon: 298
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 223
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 773
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1822
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 165
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 246
Polecam.
Odsłon: 298
Składniki
Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy, zmiksuj na gładką masę. Dodaj łyżeczkę skórki z cytryny. Wsyp mąkę przesianą z łyżeczką proszku do pieczenia. Na koniec wlej 4 łyżki oleju. Ciasto wymieszaj.
Przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy (o śred. 24 cm). Piecz ok. 45 min w temp. 160 st. Wystudź w formie, a potem wyjmij i przekrój na 3 blaty.
Do rondelka wlej 100 ml kremówki, zagotuj. Zdejmij z ognia, wrzuć połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia. Pozostałą kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodaj masę karmelową z puszki (2 łyżki odłóż).
Pierwszy blat posmaruj połową masy czekoladowej i 1/3 masy karmelowej. Przykryj drugim blatem. Nałóż resztę masy czekoladowej i kolejną porcję masy karmelowej. Przykryj ostatnim blatem. Tort pokryj resztą masy karmelowej. Obsyp uprażonymi płatkami migdałów, udekoruj resztą karmelu z puszki i ozdobami z czekolady.
Czas ok. 90 min; porcja – 460 kcal, cena 1,80 zł.
. Ozdobne pasy z masy karmelowej zrobisz za pomocą szprycy cukierniczej z małą końcówką.Źródło: Świat kobiety