Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort z rumem w marcepanie"
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 165
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 165
Składniki
Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 15 dag cukru. Domieszaj żółtka. Obie mąki połącz z proszkiem. Dosyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz je 20-25 minut w 175°C. Biszkopt wystudź, przetnij na 4 krążki.
Przełożenie: żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Pomarańczę obierz, miąższ drobno pokrój. Ubij 20 dag śmietany. Mascarpone utrzyj z 1 cukrem waniliowym i resztą cukru. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz z masą serową. Wymieszaj z bitą śmietaną i kawałeczkami pomarańczy. ponczu połącz, skrop biszkopty.
Krem wymieszaj z kawałeczkami pomarańczy i rozsmaruj na biszkopcie. Pozostałe blaty przełóż konfiturą i połóż na placku z kremem śmietanowym. Schładzaj 2 godziny.
Pozostałą śmietanę ubij z drugim cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem. 2/3 bitej śmietany posmaruj bok tortu.
Marcepan rozwałkuj. Plackiem marcepanowym przykryj tort. Udekoruj go rozetkami z pozostałej bitej śmietany, płatkami oraz złotymi cukrowymi perełkami.Źródło: Naj