Do góry

Desery Przepis na:

Tort Zou

Tort Zou

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1227

Dodano:

Odsłon: 968

Tort z masą cukrową. Idealny na Kinderbal

Składniki

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • masa:
  • o,5 l kremówki
  • 1/4 szklanki soku jagodowego
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl wody i ostudzone
  • krem maślany:
  • kostka masła
  • 400 gram cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • dodatkowo : lukier plastyczny, kolorowe perełki, dżem
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    jajka utrzeć z cukrem i na przemian dodawać mąkę z proszkiem oraz mleko. Na końcu dodajemy olej.
    upiec w 180 st przez ok 45 minut [lub do suchego patyczka].
    ostudzić, przekroić na 3 płaty.

  2. Masa:
    ubijamy kremówkę.
    do ubitej śmietany dolewamy cienkim strumieniem sok.
    masa powinna ubijać się na gęsty krem.
    dodajemy żelatynę [płynną].
    gęsty krem wstawiamy na chwilę do lodówki.

  3. krem maślany:
    masło ucieramy dodając partiami cukier i po łyżce mleka.
    ucieramy do czasu aż krem zrobi się gładki bez żadnych grudek.

  4. Przełożenie:
    ciasto-dżem-masa-ciasto-dżem-masa-ciasto.

    Całość obłożyć kremem maślanym i pokryć lukrem plastycznym.
    zarówno lukier na pokrycie tortu jak również na figurki zrobiłam z tego przepisu :
    http://kotlet.tv/lukier-plastyczny-do-tortow/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 12 grudnia 2014 Też mam córeczkę AMELKĘ (troszkę starszą)więc tort dla Amelki musiał być PYSZNY -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 12 grudnia 2014 śliczny ! A jakie idealnie równiutkie warstwy, super ! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń