Do góry

Desery Przepis na:

Tortowe z pianką i kremem czekoladowym

Tortowe z pianką i kremem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 3587

Ciasto tortowe z cytrynową pianką i kremem czekoladowym, godne świąt.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY:
  • -4 jajka -1 szklanka cukru -4 łyżki wody -1 szklanka mąki
  • -4 łyżki oleju -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
  • -5 jajek -1/3 szklanki mąki tortowej
  • -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 gorzkiej czekolady-startej
  • DO POSMAROWANIA:
  • -powidła węgierkowe - 280 g.
  • PIANKA CYTRYNOWA:
  • -2 galaretki cytrynowe -1/2 l. wody -1/2 l. śmietanki 30 %-500ml.
  • -1 jogurt grecki-400 g. -80 g. cukru pudru -1 Śnieżka
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -1,5 gorzkiej czekolady-150 g.
  • -100 g. cukru pudru -1 jogurt grecki-400 g.
  • -3 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • DO DEKORACJI:
  • -tarta czekolada albo jak tu 100 g. wafelków czekoladowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt jasny-Ubić białka ze szczyptą soli i wodą,potem cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko mieszać, dolewając na koniec olej.
    Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175* C.

  2. biszkopt czekoladowy- Ubić białka ze szczyptą soli,potem cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąki z kakao i proszkiem. Lekko wymieszać, potem dodać startą czekoladę i wymieszać ale nie długo.
    Wylać na blaszkę 30x40, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*C.

  3. Na jasny biszkopt rozsmarować powidła.

  4. pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia.
    Śmietankę ubić z pudrem, potem Śnieżką, następnie z jogurtem. Na koniec zmiksować z tężejącymi galaretkami. Wylać na powidła.

  5. Przykryć czekoladowym biszkoptem.

  6. Czekolady wraz ze śmietanka, rozpuścić nad parą. Ostudzić i schłodzić w lodówce ok. pół godziny, albo całą noc.Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego. Ubić śmietankę z pudrem, potem jogurtem.Na koniec z letnią żelatyną, ale krótko.Wyłożyć na czekoladowy biszkopt. Posypać startą czekoladą albo startymi wafelkami i schłodzić.

  7. Ciasto przechowywać w lodówce i kroić ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń