Do góry

Desery Przepis na:

Toruńskie pierniczki

Toruńskie pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Toruńskie pierniczki"

Składniki

  • 20 dag miodu
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 4–5 łyżek karmelu
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • kolorowe lukry i cukrowe perełki do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miód wymieszaj z przyprawą korzenną, karmelem oraz jajkiem. Dodaj cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i dosyć twarde ciasto.

  2. Podziel je na porcje. Każdą rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką. Z placków metalowymi foremkami o różnych kształtach wytnij ciastka. Ułóż je na blachach przykrytych pergaminem.

  3. Blachy kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. Piecz po 15 minut. Dobrze wystudź. Przełóż do dużej miseczki, przykryj czystą ściereczką. Poczekaj 10 dni, by ciastka zmiękły. Potem udekoruj je lukrem i perełkami.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń