Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tradycyjne faworki"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13613
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1560
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15040
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6173
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13613
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1560
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15040
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6173
Składniki
Mąkę przesiać. Wbić żółtka, wlać śmietanę, dodać szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i wódkę. Wymieszać wszystkie nożem, a następnie zagnieść – tak jak na makaron. Przez kilka minut wybijać je wałkiem, kilkakrotnie je składając (aby wchłonęło dużo pęcherzyków powietrza). Odłożyć na pół godziny do lodówki.
Rozwałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, delikatnie zwilżoną ściereczką. Smażyć na głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Osączyć na ręcznikach papierowych. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
ok. 80 minutŹródło: Twoje Imperium