Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki pod kruszonką to smakowity i prosty w przygotowaniu deser popularny w Anglii, gdzie znany jest jako strawberry crumble. Możesz przygotować go ze świeżych owoców – prosto z krzaka lub z targowiska). Poniższy przepis jest jednak także znakomitym sposobem na wykorzystanie truskawek nieco już przejrzałych, które leżały w lodówce o dzień za długo.
Przygotuj 4 foremki do zapiekania o średnicy około 12 cm. Piekarnik nagrzej do 175°C.
Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Małe pozostaw w całości, duże przekrój na pół. Połącz w misce z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Przełóż truskawki do foremek.
W osobnej misce połącz płatki owsiane, mąkę, cukier trzcinowy, sól i cynamon. Dodaj pokrojone na kawałki masło. Wymieszaj wszystkie składniki i rozcieraj palcami (nie zagniataj!) tak, by powstała kruszonka. Gotową posyp truskawki.
Wstaw foremki do piekarnika i piecz przez około 30 minut – aż truskawki zmiękną, a kruszonka się zarumieni.
Podawaj na ciepło, opcjonalnie – z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Witam serdecznie, sezon truskawkowy w pełni, więc chciałabym zaproponować prz...
Odsłon: 905
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2126
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 64
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2126
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 64
Składniki
Przygotuj 4 foremki do zapiekania o średnicy około 12 cm. Piekarnik nagrzej do 175°C. Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Małe pozostaw w całości, duże przekrój na pół. Połącz w misce z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Przełóż truskawki do foremek.
W osobnej misce połącz płatki owsiane, mąkę, cukier trzcinowy, sól i cynamon. Dodaj pokrojone na kawałki masło. Wymieszaj wszystkie składniki i rozcieraj palcami (nie zagniataj!) tak, by powstała kruszonka. Gotową posyp truskawki. Wstaw foremki do piekarnika i piecz przez około 30 minut – aż truskawki zmiękną, a kruszonka się zarumieni.
Podawaj na ciepło, opcjonalnie – z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Przepisy Desery
Desery
Gofry z dżemem i bitą śmietaną
Desery
Sernik na zimno - idealny na lato!
Desery
Naleśniki z serem i sosem owocowym
Desery
Sernik krówkowy
Gofry z dżemem i bitą śmietaną
Polecam pyszne gofry obłożone dżemem i ozdobione bitą śmietaną. Gofry są bar...
Odsłon: 77
Sernik na zimno - idealny na lato!
Owocowy sernik na zimno z galaretką - idealny na lato
Odsłon: 313