Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Twarogowy kopiec na zimno"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12566
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1424
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13615
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5735
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12566
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1424
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13615
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5735
Składniki
Rodzynki wsyp do miseczki, skrop likierem migdałowym, wymieszaj. Orzechy i migdały grubo posiekaj, zalej wrzątkiem i po 10 min dokładnie osącz na sitku. Suszone śliwki bardzo drobno posiekaj.
W kąpieli wodnej rozpuść obie czekolady (osobno), przestudź je. Zmiksuj oba sery. Dodaj do nich mleczną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej gorzką czekoladę i ponownie wymieszaj.
Do masy włóż przygotowane bakalie: orzechy, migdały, rodzynki oraz śliwki. Dodaj płynny miód i wszystko dokładnie wymieszaj.
Półokrągłą salaterkę (najlepiej taką, której krawędź ma śr. 26 cm) wysmaruj olejem i wyłóż folią spożywczą, tak by wystawała ona także poza brzegi naczynia. Napełnij salaterkę przygotowaną masą, wyrównaj wierzch łyżką.
Przykryj wystającym kawałkiem folii, obciąż masę talerzem i schowaj do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała.
Po tym czasie ostrożnie przełóż serniczek (jak babkę) na półmisek, usuń folię. Polewę czekoladową rozpuść wg wskazówek na opakowaniu, przestudź. Polej nią kopiec.Źródło: Tina