Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Twarogowy kopiec na zimno"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5010
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419324
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5010
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419324
Składniki
Rodzynki wsyp do miseczki, skrop likierem migdałowym, wymieszaj. Orzechy i migdały grubo posiekaj, zalej wrzątkiem i po 10 min dokładnie osącz na sitku. Suszone śliwki bardzo drobno posiekaj.
W kąpieli wodnej rozpuść obie czekolady (osobno), przestudź je. Zmiksuj oba sery. Dodaj do nich mleczną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej gorzką czekoladę i ponownie wymieszaj.
Do masy włóż przygotowane bakalie: orzechy, migdały, rodzynki oraz śliwki. Dodaj płynny miód i wszystko dokładnie wymieszaj.
Półokrągłą salaterkę (najlepiej taką, której krawędź ma śr. 26 cm) wysmaruj olejem i wyłóż folią spożywczą, tak by wystawała ona także poza brzegi naczynia. Napełnij salaterkę przygotowaną masą, wyrównaj wierzch łyżką.
Przykryj wystającym kawałkiem folii, obciąż masę talerzem i schowaj do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała.
Po tym czasie ostrożnie przełóż serniczek (jak babkę) na półmisek, usuń folię. Polewę czekoladową rozpuść wg wskazówek na opakowaniu, przestudź. Polej nią kopiec.Źródło: Tina