Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ucierane ciasto z winogronami"
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 102
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 235
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 102
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 235
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, skórkę otartą z cytryny oraz sól, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski włóż masło lub margarynę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy i utrzyj mikserem na puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku. Następnie wlej olej i miksuj jeszcze 2 minuty. Zmniejsz obroty miksera, dodaj 1 suchych składników oraz 1 wina i miksuj, aż ciasta dokładnie się połączą.
Postępuj tak do wyczerpania wszystkich składników ciasta. Na koniec dodaj umyte i osuszone winogrona. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do 180° C. Wstaw formę z ciastem, piecz 40-45 min do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie, możesz je oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
70 minut Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie